Szwajcarskie smaki

Fondue to świetny pomysł na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczną kolację. Jedzenie z jednego naczynia z pewnością zbliża ludzi. Ta potrawa pochodząca ze Szwajcarii, a popularna również we Francji i Włoszech, przypadła też do gustu Polakom. Według klasycznych receptur przygotowuje się ją z kilku rodzajów sera i z białego wytrawnego wina. Jako dodatek podaje się bagietkę. A to są smaki, którymi żaden miłośnik dobrej kuchni nie pogardzi. Zestaw do fondue to niebanalna ozdoba każdego stołu. Składa się z kilku elementów - porcelanowego naczynia na ser, metalowej podstawki podgrzewacza i czterech widelczyków. Naczynie ma elegancki i designerski wygląd.


Wariacje na temat

Ta pyszna szwajcarska potrawa doczekała się już wariacji na swój temat. Dlatego fondue to także bardzo dobry pomysł na deser. Wystarczy zamiast sera roztopić różnego rodzaju czekolady, dodać słodką śmietankę i owoce. Z kolei mięsożercy ser mogą zastąpić wołowiną. Urok tego dania polega również na tym, że jest przygotowywane na oczach gości i nie wymaga spędzania czasu w kuchni. Zestaw do fondue to również świetny pomysł na prezent. Idea tego dania powstała prawdopodobnie w głowach szwajcarskich górali lub gospodyń domowych już w XVII wieku. Atrakcyjność i niepowtarzalny smak tej potrawy sprawiły, że jest popularna i ceniona do dziś.

Wymiary
Waga 0.54 kg
Do pobrania